Izveštaj o poseti Banci vina (La Banca del Vino) u okviru Univerziteta gastronomskih nauka, Pollenzo, Italija

Studijski program: Finansijski, bankarski i poslovni menadžment (MMB)

Studijsko putovanje studenata master programa u Torino, Italija, septembar 4-14.2009.

Izveštaj o poseti Banci vina (La Banca del Vino) u okviru Univerziteta gastronomskih nauka, Pollenzo, Italija

 

Datum:       6. septembar, 2009
Mesto: Pollenzo, Italija
Učesnici: 22 studenta MMB programa
Domaćin: Rektor Univerziteta, Dr Valter Cantino

 

Univerzitet gastronomske nauke u svom sklopu poseduje i stari kraljevski podrum vina koji je iskorišćen za vrlo plemenit projekat “la Banca del Vino”. Sama ideja projekta je da na jednom mestu skupi sva vrhunska vina, pre svega regije Piedmont ali i iz ostalih delova Italije. U projektu učestvuju sami proizvođači vina koji dostavljaju određene količine boca najboljih berbi i tako stvaraju svojevrstan muzej vina koji pored kolekcionarske ima i edukativni karakter kako za studente Univerziteta tako i za posetioce koji žele da nauče nešto više o Piedmonteu i vinu kao sastavnom delu kulture života te čuvene severo-zapadne regije Italije.

Piedmonte je uglavnom poznat kao dom dva izuzetna vina, Barola i Barbaresca. Za Barolo se često kaže i da je “vino kraljeva i kralj vina” što sugeriše na viševekovnu tradiciju. Medjutim, niti jedno od ovih kultnih vina nije kreirano u obliku u kome ih danas poznajemo do sredine XIX veka a konačan, današnji, oblik je definisan tek krajem 70tih godina XX veka. U svakom slučaju, Piedmont je region sa vrlo dugom istorijom pravljenja vina koja počinje sa kultivizacijom terena od strane starih Grka i Etruraca.

Najznačajnije regije su oko gradića Asti i Alba gde se nalaze i čuvena mesta kao što su Barolo, Barbaresco, Roero, La Morra, Langhei dr. Sa ovih prostora potiče poznat sorta grožđa Nebbiolo od koje se pravi istoimeno vino kao i Barolo i Barbaresco, kao i Barbera koje lokalno stanovništvo najšešće pije. Gotovo polovina regiona pod ovom sortom grožđa. Vremenom se dosta ulagalo u proizvodnju Barbere tako da danas Barbera d’Asti ima D.O.C. klasifikaciju (Denominazione di Origine Controllata). U poslednje vreme se dosta konzumira i Dolcetto koji se pije kao mlado vino čije grožđe sazreva na hladnijim padinama s tim da kvalitet ne izostaje pa tako danas postoji 7 regija koja imaju D.O.C. klasifikaciju za Dolcetto. Od crvenih vina treba pomenuti i Gattinaru koja je karakteristična za severni deo Piedmontea, blizu Alpa. Što se tiče belih i penušavih vina, Piedmonte je čuven po svojim Moscato d’Asti, Asti Spumante, Arneis, Gavi, Cortese di Gavi, Favorita i Chardonnay.

Istaći ćemo još i neke od značajnih proizvođača, uglavnom Barola i Barbaresca, od kojih većina učestuje u projektu “la Banca del Vino”. Elio Altare, Domenico Clerico, Aldo Conterno, Conterno-Fantino, Gaja, Giovanni Corrino, Bruno Giacosa, Elio Grasso, Silvio Grasso, Bartolo Mascarello, Moccagatta, Fratelli Oddero, Armando Parusso, Pio Cesare, Poderi Rocche dei Manzoni, Principiano Ferdinando, Fontanafredda, Bussia, Albino Rocca, Bruno Rocca-Rabaj, Luciano Sandrone, Paolo Scavino, Roberto Voerzio, La Scolca, Castellari Bergaglio, Matteo Corregia, Pelissero, Marchesi Alfieri, Villa Terlina, Renato Ratti…

Izveštaj pripremio:
– Savin Stajkic, MMB student

sep6_pollenzo1sep6_pollenzo2sep6_pollenzo3
sep6_pollenzo4sep6_pollenzo5sep6_pollenzo6
sep6_pollenzo7sep6_pollenzo8sep6_pollenzo9
sep6_pollenzo10sep6_pollenzo11