Profesor Grubišić o smanjenju kamatnih stopa, N1, 14. jun 2024.

https://n1info.rs/biznis/grubisic-o-smanjenju-kamatnih-stopa-to-je-dobra-vest-za-sve-i-signal-popustanja/

Grubišić o smanjenju kamatnih stopa: To je dobra vest za sve i signal popuštanja

EKONOMIJA 14. jun 202418:08 9 komentara
Smanjenje kamatnih stopa dobra je vest za sve – banke, privredu i građane, izjavio je profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić. „To je signal popuštanja, pada kamatnih stopa posle tolikog trenda rasta“, istakao je on.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto. Smanjena je, kako je navedeno u saopštenju NBS i stopa na depozitne olakšice na pet odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 7,5 odsto.

„Ne vidim za koga nije dobra vest, bankama je lakše da odobravaju kredite. To je signal popuštanja, pada kamatnih stopa posle tolikog trenda rasta“, rekao je on u emisiji Dan uživo na N1.

Prema njegovim rečima, to je urađeno u Americi, nedavno je uradila i Evropska centralna banka, a mi smo ispratili taj trend.

NBS je, kako je kazao, zaključila da ima prostora de se obori kamatna stopa, odnosno da je prolazno vreme kod inflacije odgovarajuće, da se ide ka projektovanoj inflacijii i da se može olabaviti monetarna politika i dati prostora bankama, privredi i građanima.

To je, ističe, signal da će krediti biti povoljniji, dodajući da se ove godine može očekivati još smanjenja ukoliko bude ovakav trend.

Ove mere, kako je precizirao, neće imati značaj za one koji već imaju kredite u evrima i fiksnu kamatnu stopu.

Upitan da li je sada povoljno vreme da se uzme stambeni kredit, on kaže da je to vreme onda kada vam treba i da je teško davati dugoročne prognoze.

Ja bih uzeo odmah jer sam do kraja godine zaštićen, samo bi procenjivao da li sa fiksnom ili promenljivom kamatnom stopom, istako je on.

„Šta će se dešavati sa euriborom za 20 – 25 godina, to niko ne može da zna“, ističe.